Hoewel de zomer nog niet ten einde is, is het voor autobeheerders alvast verstandig te denken aan winterbanden. In Nederland is het (nog) niet verplicht te rijden met winterbanden, wel is het een stuk veiliger om in de koude en natte maanden van het jaar op winterbanden over te stappen. Bij een groot deel van de Nederlanders zijn winterbanden bekend. Echter zijn er veel misvattingen en onduidelijkheden omtrent het gebruik van winterbanden. Sommige mensen denken dat winterbanden alleen gebruikt moeten worden wanneer het sneeuwt. Dat is onjuist, winterbanden hebben meer grip op de weg ten opzichte van zomerbanden bij een temperatuur lager dan 7 graden Celsius. Doordat in het loopvlak van winterbanden rubbermengels worden gebruikt, die soepeler blijven bij een lagere temperatuur.
Waarom winterbanden?
In vergelijking tot winterbanden zijn zomerbanden ’s winters veel stugger, waardoor je minder grip kan hebben. Winterbanden hebben namelijk meer lamellen in het profiel waardoor de banden zich in de weg ‘vastgrijpen’. Deze lamellen zorgen ervoor dat sneeuw en vuil uit het profiel blijft. Dit heeft als effect dat de auto meer grip op de weg heeft en een kortere remweg bij slecht weer heeft. Wanneer de temperatuur onder de 7 graden Celsius is, slijten winterbanden niet sneller dan zomerbanden. Echter wanneer de temperatuur boven de 7 graden Celsius blijft, neemt de slijtage enorm toe. Buiten het gebruik van winterbanden is het bezitten van een sneeuwketting aan te bevelen. In de meeste wintersportlanden zijn sneeuwkettingen verplicht, een boete hiervoor is aanzienlijk duurder dan de aanschaf van een goede set sneeuwkettingen.
Wanneer overstappen?
Zodra de zomer voorbij is en het weer natter en kouder wordt, is het overgaan op winterbanden het overwegen waard. Hoewel er geen wet staat voorgeschreven op het overgaan op winterbanden, kan men de volgende stelregel hanteren: vervang de zomerbanden zodra de ‘R’ in de maand is. De winter is dan nog niet aangebroken, maar ook tijdens de weersomstandigheden in de herfst is het veiliger te rijden met winterbanden. Wanneer men de winterbanden al langer heeft, is het verstandig tijdens het bandenwisselmoment de banden te laten controleren. De voorgeschreven profieldiepte staat wettelijk op minimaal 1,6 mm. Voor maximale grip tijdens de wintermaanden is een profieldiepte van minimaal 4 mm aan te bevelen.
Onderhouden van de autobanden
Het aanschaffen en monteren van banden is een dure investering. Echter met de volgende tips kan er geld worden bespaard, door de banden goed te onderhouden wordt de levensduur vergroot:
- Bandenspanning: met een goede bandenspanning heeft de auto het beste grip op de weg en verbruikt hij minder benzine en slijt hij minder snel.
- Omwisselen: wissel regelmatig van banden (voorbanden achter, achterbanden voor). Hiermee slijten de banden gelijkmatiger en zullen de banden een langere levensduur houden.
- Schoonmaken: de banden regelmatig schoon maken vergroot ook de levensduur. Door je banden schoon te maken met een hogedruk reiniger of gewoon met water en zeep blijft het profiel in een goede staat. Maak banden niet schoon met reinigingsmiddel met olie, dit tast de kwaliteit van het rubber aan.
Wintersportgangers en automobilisten die zich veilig op de weg willen begeven kunnen eenvoudig online hun banden aanschaffen bij de bandenspecialist en deze laten monteren bij een van de gespecialiseerde montagepartners.